Shiatsu & Reflexzone Massage
Praktijk Binnen
Hoogvlietlaan 48
3235 BL  Rockanje

06 1919 8896

“Shiatsu raakt en beweegt de gehele mens en begeleidt je in uiteenlopende levenssituaties„

Shiatsu

In het Japans betekent Shi ‘vinger’ en atsu betekent ‘druk’. Shiatsu betekent dus letterlijk en figuurlijk druk met de vinger. Het is makkelijk om zich voor te stellen hoe de kunst van Shiatsu ontstond. Denk aan een kind dat zich pijn doet, waarbij je een hand op de pijnlijke plek legt en erover heen wrijft totdat de pijn verdwijnt.Zo is Shiatsu een reactie op pijn, waarbij je een vinger of een hand op de pijnlijke plek legt en deze behandelt. Shiatsu is een concrete, instinctieve en intuïtieve vorm van genezen.

Boeddhistische Monniken brachten deze vorm van therapie naar Japan. In 1925 stichtte Tokujiro Namikoshi in Hokkaido het instituut voor Shiatsu therapie. In 1957 werd Shiatsu erkend door het ministerie van gezondheid als een volwaardige therapeutische behandelmethode.

Hoe werkt Shiatsu?

Meridianen zijn energiebanen die over en door het lichaam stromen. Bij een gezond mens stroomt er energie of Ki vrij door een netwerk van meridianen. De meridianen, de daarin stromende levensenergie en de organen functioneren in de mens als een samenhangend geheel. Een lokale storing of blokkade heeft negatieve gevolgen voor de energiebalans van de hele mens, zowel op het lichamelijk als op het geestelijk functioneren.

Door het uitoefenen van druk op bepaalde punten (tsubos) wordt de energiestroom in de meridianen gestimuleerd, de blokkade van de energiestroom wordt opgeheven en de balans wordt hersteld. Hierdoor kunnen specifieke organen en het lichaam als geheel beter functioneren en verdwijnen klachten en kwalen.

Wat doet Shiatsu?

Shiatsu activeert de zelfgenezende krachten en versterkt het evenwicht tussen lichaam en geest. Daarnaast geeft Shiatsu een gevoel van welbevinden, bevordert de gezondheid, werkt ontspannend, kalmerend, versterkend en vitaliserend. Hierdoor heeft Shiatsu een diepgaand effect op je leven. Je leert eerder naar je lichaam te luisteren, processen van verandering worden ondersteund en het werkt uitbalancerend in moeilijke tijden. Shiatsu raakt en beweegt de gehele mens en begeleidt je in uiteenlopende levenssituaties

Wanneer helpt Shiatsu?

Shiatsu werkt bij klachten als:

  • Het bewegingsapparaat (o.a. rug, schouder en nekklachten)
  • De spijsvertering (o.a. maag en darmklachten)
  • De ademhaling (o.a. bronchitus en astma)
  • Uitscheiding (o.a. nier en blaasklachten)
  • Hart en bloedvaten (o.a. hoge en lage bloeddruk
  • Het lymfatische systeem
  • Het zenuwstelsel (o.a burn out, stress, vermoeidheid)
  • Het hormaanstelsel (o.a. depressie, concentratieproblemen)
  • Pijn, spanning, hoofdpijn, migraine etc.

Shiatsu kan ook toegepast worden voor de ontspanning en/of om jezelf te verwennen.

Verloop van een Shiatsu massage

De eerste afspraak duurt circa 2 uur en begint met een persoonlijk gesprek om een goed beeld van elkaar te krijgen, hierbij wordt ook de medische achtergrond besproken. Tijdens de behandeling wordt er druk uitgeoefend met vingers, duimen, handpalmen en soms ellebogen. Hierbij gebruik ik mijn eigen lichaamsgewicht en ademhaling.

Shiatsu is therapie en diagnose tegelijk. Tijdens de behandeling werk ik intuïtief en laat ik me leiden door wat zich laat zien. Na de behandeling volgt een korte nabespreking. Aan de hand van de feedback die ik krijg kan ik de volgende behandelingen aanpassen en de frequentie bepalen. Het geven van voedingsadviezen, leefadviezen en/of oefeningen voor thuis kunnen deel uitmaken van een consult. De vervolgconsulten duren tussen 60 en 90 minuten volgens afspraak.

Het is aan te raden om:

Los zittende (katoenen) kleding te dragen, de massage gaat over de kleding heen.

Voor de massage geen zware maaltijden of alcohol te gebruiken

Na de behandeling veel water te drinken in verband met de afvoer van gifstoffen

Na de behandeling rustig aan te doen en geen zware inspanningen te verrichten

De meeste klachten zijn in de loop van een lange periode ontstaan en hebben daarom ook meerdere behandelingen nodig om te herstellen. De frequentie en hoeveelheid van de behandelingen hangt dan ook af van de aard van de klachten en de conditie..